Ilgaz; Anadolu’nun Sen Yüce Bir Dağısın…
Samim Bilgen’in dizeleriyle çocukluğumuzdan hepimizin hatırladığı Ilgaz Dağı’na 25 km mesafede bulunan, doğal ve tarihi güzellikleriyle görülmeye değer, şirin bir ilçedir Ilgaz. Evliya Çelebi’nin; “Koçsar köyü menzili, Çankırı hükmünde kazadır. Nahiyeleri bakımlıdır. Kalesini, Rum keferesinin elinden 708 (1308) tarihinde Osman Gazi fethedip bir daha küffara sığınacak yer olmasın diye temelinden yıktı. Bir bakımlı camili köydür, Çankırı Koçhisar’ı derler.” diye bahsettiği Ilgaz’ın tarihi, MÖ 2000’li yıllara değin uzanır.
Batı Karadeniz’in en özel noktalarından birisi olan ve hem yaz hem de kış turizmi için tercih edebileceğiniz Ilgaz’da; beş yıldızlı otellerden butik otellere kadar çok sayıda seçeneğin bulunduğu Ilgaz otellerinde konaklayabilirsiniz. Ilgaz otel fiyatları, sundukları olanaklara göre farklılık göstermektedir.
Ilgaz’da Nereye Gidilir, Ne Yapılır, Ne Yenir?
Adını, Batı Karadeniz’in en yüksek dağı olan Ilgaz Dağı’ndan alan Ilgaz, daha çok kış turizmi için tercih edilse de hem doğal güzellikleri hem de tarihi zenginlikleriyle görülmeye değer. İlçenin kurulduğu, Ilgaz Dağları ile Köroğlu Dağları arasında bulunan Devrez Vadisi; doğuyla batı arasında doğal bir yol konumundadır. Fatih Sultan Mehmet, Sinop’u almak için; 4. Murat da Bağdat seferi sırasında bu yolu kullanmışlardır. Antik adı Olgassys olan Ilgaz, Homeros’ta adı geçen en eski kavimlerden Paphlagonialıların da merkezi olmuştur.
Birçok medeniyetin geçiş noktası olan Ilgaz’da, belki de görmek isteyeceğiniz ilk yer; İndağı Kaya Mezarları olacak. Roma ve Bizans dönemine tarihlenen bu mezarlar, Salman Höyük’te kayalara oyulmuş durumda ziyaretçilerini bekliyor.
İlçe merkezine 22 km mesafede bulunan Kırkpınar Yaylası, 40 farklı pınardan beslenen göletiyle Ilgaz’ın görmeden dönmemeniz gereken doğal güzelliklerinden. Özellikle bahar aylarında, yeşilin her tonunu görebileceğiniz bu yayla, denizden 1800 m yüksekte bulunuyor.
Ayrıca, Çatak Köyü’ne giden yol üzerinde bulunan ve aynı isimli bir göle sahip olan Osman Gölü Yaylası da Ilgaz’ın muhteşem doğasını görebileceğiniz nadide yerlerden.
Tabii ki yerli ve yabancı çok sayıda turistin gözdesi olan Ilgaz Dağı, Ilgaz’ın bir nevi alameti farikasıdır. Eteklerinden doruklarına kadar sarıçam, karaçam ve köknar ağaçlarının hakimiyetinde olan Ilgaz Dağı’nda; ev sahipliği yaptığı pek çok yabani hayvanla birlikte, Türkiye’de kayda geçirilmiş 24 çeşit orkidenin, neredeyse tamamı görülebilir.
Ilgaz Dağı ve çevresi, 1986 yılında Milli Park ilan edilmiştir. 1088 hektar büyüklüğündeki Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın huzur dolu doğasında yürüyüşler yapabilir ve Baldıran Vadisi’ndeki alabalıkların tadına bakabilirsiniz. Ayrıca bu bölgede, 15 Haziran – 15 Eylül tarihlerin arasında, sportif olta balıkçılığı da yapılmaktadır.
Aynı zamanda, yılın altı ayı karla kaplı olan Ilgaz Dağı, Türkiye’nin önemli kış turizmi merkezlerinden biridir. 3 adet telesiyejin bulunduğu kayak merkezinde ana pist uzunluğu 900 metredir. Çocuklar için de 400 metrelik bir pist bulunur. Son yılların gözde kayak merkezi olan Ilgaz Dağı’nda, muhteşem doğal güzellikler arasında kayak yapmanın keyfini mutlaka yaşamalısınız.
Ayrıca; İnebolu sahilinden başlayarak Kastamonu ve Çankırı üzerinden Ankara’ya uzanan, Kurtuluş Savaşı’nda cepheye kağnılarla cephane ve erzakın taşındığı İstiklal Yolu’nun 4 km’lik kısmı da Ilgaz Dağı Milli Parkı’ndan geçmektedir.
Tabii ki Ilgaz’ın yöresel lezzetlerini tatmadan olmaz. Buğday ve etle hazırlanan Keşkek; mantı hamuru kullanılarak hazırlanan Preişka; ana malzemesi buğday olan Ahlat Dövmesi ve soğan ile sarımsak kullanılarak hazırlanan şifalı Oğmaç Çorbası, Ilgaz’ın yöresel lezzetleri. Ayrıca; Ilgaz ve Küre Dağları’nın bereketli topraklarında yetiştirilen siyez bulguru; dünyada evcilleştirilen ilk buğday türüdür. Ünlü Ilgaz elmasının; kaymaklı tatlısının, hoşaf ve turşusunun da yapıldığını hatırlatalım.
Son olarak, Ilgaz’dan ayrılmadan önce; kaya tuzu, tuz lambası ve tahin helvasından; yöresel el işlerinden ve yünlü dokumalardan almayı unutmayın.
Yapmadan Dönmeyin
- Ilgaz Dağı’nda kayak yapmadan, huzur dolu doğa yürüyüşleri yapmadan ve zirvesinde çayınızı yudumlayarak, muhteşem manzarasının keyfini çıkarmadan dönmeyin.
- İnköy’deki İndağı Kaya Mezarları’nı mutlaka ziyaret edin.
- Osman Gölü ve Kırkpınar Yaylaları’nın temiz havasıyla ciğerlerinizi temizleyin.
- Ilgaz’ın yöresel lezzetlerini, özellikle ünlü Preişka’yı tatmadan ayrılmayın.
ShowMore