Bigadiç
Bigadiç’te tarih öncesi kültürü ve kaplıca turizmiyle hem merakınıza hem de sağlığınıza hitap edecek bir tatile davetlisiniz…
Dünyanın en önemli Bor mineralleri madenlerine sahiptir. İçeriğinde Selenyum ve Kükürt bulunan kaplıcalarıyla da öne çıkmaktadır. Bigadiç ve çevresinde tarih öncesi dönemlere ışık tutan yerleşimler mevcuttur. Arkeolojiye biraz da olsa ilginiz varsa veya kaplıcalarda şifa arıyorsanız rehberimizi okuyup burayı ziyaret listenize mutlaka eklemelisiniz.
Bigadiç Nerededir? Bigadiç'e nasıl gidilir?
Bigadiç, Balıkesir ilinin güneydoğusunda kalan bir ilçesidir. İstanbul’dan Bigadiç’e varmanız özel arabanızla 4 ila 5 saat arası sürecektir.Balıkesir’e 36 km uzaklıktadır ve ayrıca Balıkesir merkezden otobüslerle de ulaşım mümkündür.
Bigadiç Otelleri: Bigadiç’te Nerede Kalınır?
Kendinize hem şifalı bir tatil hem de biraz kültür gezisi arıyorsanız Bigadiç otelleri size bu ikisini de rahatlıkla sağlayacaktır. Gün içinde kültürel yerleri gezip sonrasında kaplıcanın suyunda rahatlayabilir ya da tam tersini yapabilirsiniz. Kendinizi termal suyun dinginliğinde hayal ediyorsanız ve uygun fiyatlı bir otel arayacaksanız öncelikle Hotelforex.com’u ziyaret edip ayrıcalıklı otel fiyatlarından haberdar olabilir ve dahası otellerle kendiniz iletişime geçebilirsiniz.
Bigadiç’te Gezilecek Yerler
Bigadiç’in bulunduğu bölge, Lidyalılar, Pers İmparatorluğu, Büyük İskender, Roma ve Bizans dönemi, Osmanlı Devleti gibi günümüze kadar pek çok medeniyet görmüştür.
Bigadiç Kalesi: Bizans döneminden kalan ve M.S 11. Yüzyıla ait olan Bigadiç Kalesi; aynı zamanda da Achyrasos Kalesi olarak da bilinmektedir. Çok fazla tahribata uğrasa da bu kalenin dış surları halen daha ayaktadır.
Yörücekler Köyü:Yörücekler Köyü’nden geçen Simav Çayı’nın kenarında bulunan doğal bir alana sahiptir. Bigadiç’e 7 kilometre uzaklıkta bulunan bu bölgede çınar ağaçlarının huzurlu gölgesinde doğayı seyredebilirsiniz.
Hisarköy: Bigadiç’e 20 kilometre uzaklıktadır. Dağ yamacında yer almaktadır. Antik harabeleri ile ilgi görmektedir. Eserler Roma dönemine kadar dayanmaktadır. Ayrıca bu bölgedeki jeotermal enerjiler de şifalı su kaynağı olarak görülmektedir.
Alaçam Dağı: Doğuda Dursunbey'e komşu olan yörede çok zengin ormanlarla kaplıdır. Güneybatısında Ulus dağı, doğusunda Eğrigöz dağları bulunmaktadır. Alaçam'da Taksim mevkiindeki ve Hacıkerim civarındaki çamların ortalama yaşı 100-150 yıl olup, bunlar arasında 300 yaşında bulunanların da olduğu tahmin edilmektedir.
Ulus Dağı: Tepelerinde bulunan antik döneme ait tapınak, Bizans dönemine ait dini yapılar, taşlardaki Oğuz Boy damgalarını hatırlatan işaretler, yerli rumlarca çalıştırılan bıçkıları ve İstiklâl Harbi'nde Kuvay-ı Milliye müfrezelerini barındıran Arpabeli Kalesi, Evlek Kaya ile ilgi görmektedir.Akdağ'dan getirilen sarı renkli, hoş kokulu Yaren Çiçeği ile de meşhurdur.
Simav Çayı: Antik dönemde "MAKESTOS" olarak bilinen ve 260 km. uzunluğunda bulunan bu akarsu Kütahya ili içinde Şaphane dağından çıkıp ilk önce Simav çayı adı ile Simav gölüne girip çıkarak sonra batıya doğru akar ve Bigadiç ilçesi arazisini sulayan Dombay Çayı'nı da alarak Bandırma’nın 47 kilometre doğusunda Bursa topraklarında Karacabey yakınında Marmara'ya dökülür.
Evliya Çelebi Camii: Dönemin Bigadiç Voyvodası olan Seyyid Hacı Hasar Ağa tarafından 1795 yılında yaptırılmıştır. Aynı zamanda da Lonca Cami olarak da bilinmektedir.
Bigadiç Müze ve Kültür Evi: Bigadiç içerisinde bulunan tarihi kalıntıları içeren Bigadiç Müze ve Kültür Evi’nde aynı zamanda Kuvay-ı Milliye, Arkeoloji ve Etnografya bölümleri bulunmaktadır.
Kasımpaşa Cami: Osmanlı dönemine ait camilerden bir tanesi olan Kasımpaşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden olan Cezerizade Kasım Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu camii günümüze kadar ulaşması ile bilinmektedir. Yapılış tarihi olarak da 1549 tarihi öne çıkmaktadır.
Bigadiç’te Ne Yenir?
· Oğlak güveci
· Höşmerim
· Kapama
· Helva
ShowMore