Antalya Muratpaşa
Antalya ilinin merkez lokasyonunda bulunan Muratpaşa ilçesi, marinası, antik dönem metropolleri ve tertemiz havası ile her türden tatil beklentisine cevap verebilecek niteliktedir.
Karaman Beyi Muratpaşa'nın adını devam ettiren ilçede çok sayıda tarihi eser vardır. 20 kilometrelik sahil bandı ile Akdeniz'in en çok tercih edilen turistik beldelerinden biri olmuştur.
Muratpaşa Gezilecek Yerler Listesi
Muratpaşa Cami: 1570'li yıllarda inşa edildiği düşünülen caminin mimari özellikleri bunu kanıtlar niteliktedir. Öte yandan Osmanlı döneminde aynı yıllarda iki tane Murat Paşa yaşamıştır. Camiyi Karaman Beyi Murat Paşa'nın yaptırmış olduğuna dair bilgileri net olmamakla birlikte, şayet Seyahatname'de yazdığı üzere Evliya Çelebi'yi dikkate alacak olursak bu cami, Karaman Beyi tarafından yaptırılmış olmalıdır. Karaman otellerinde konaklama yapacaksanız Karaman gezi rotanıza muhakkak Muratpaşa Cami'den başlamalısınız. Çarşı içinde merkez bir lokasyona sahip olduğundan rotanızın ilk ayağı olarak tercih etmeniz yerinde olacaktır. Kazım Özalp Caddesi üzerinde, surlar dışında kalan bu yapı Ramazan aylarında rengârenk ışıklarla süslenerek görsel bir şölende yaratır. Kesme taştan yapılan silindirik gövdeye sahip iki şerefeli bu caminin restorasyondan önce tek şerefesi olduğu bilinmektedir.
Karatay Medresesi: Bugüne sadece kalıntıları ulaşabilmiş medrese kale içindedir. Sokağa açılan kapıları eyvan halinde tasarlanan, batı cephesinde taç kapısı bulunan medrese, bu taç kapı üzerinde bir kitabe taşır. Kitabe aracılığıyla edinilen bilgilere göre medreseyi yaptıran Sultan II.İzzettin Keykavus'tur. 1250 yılında Celalettin Karatay'a burayı yaptırmıştır.
Muratpaşa Oyuncak Müzesi: Ünlü şair ve yazar Sunay Akın'ın İstanbul Oyuncak Müzesi'nden sonra öncülük ettiği diğer oyuncak müzesi Muratpaşa'dadır. Bu müzenin dizaynı için bir sahne tasarımcısı olan Ayhan Doğan ile birlikte çalışmıştır. Açılışı daha anlamlı kılmak için Sunay Akın 2011 yılının çocuklar için özel bir gününe, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olan 23 Nisan'a tarihlemiştir. Üç bini aşkın yerli ve yabancı üretim olan oyuncaklar 1860-1890 dönemine aittir. Eğer sizde bir oyun severseniz veyahut Muratpaşa tatil planınızı çocuklarınızla organize ettiyseniz mutlaka bu müzeyi ziyaret etmenizi öneririz. Ayrıca Muratpaşa aile otelleri araması yaparak hotelforex.com sitemiz aracılığı ile çocuklarınız için daha fazla etkinlik hizmeti sunan Muratpaşa otellerini detaylandırabilir, aklınızda kalan soru işaretleri ya da fiyat pazarlığı için otellerle görüşebilirsiniz.
Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi: Koruması gereken kültür varlıkları olarak tescilli çok sayıda bina içeren merkez, Suna ve İnan Kıraç isimli çiftin 95 yılında iki binayı satın alarak aslına uygun restorasyonlar ile müze yapıldığı ve 96 yılında ziyarete açtığı halk içinde adı "Kale İçi Müzesi" olarak bilinen bir merkezdir. Genel tabirle Kale İçi Müzesi olarak atfedilen bu yapı iki binadan oluşmaktadır. Biri Aya Yorgi Kilisesi, diğeri Antalya'ya özgü iç ve dış dekorasyonun detaylıca gösterildiği geleneksel Antalya evidir.
Düden Kıyı Şelalesi: Nefes kesen manzarası ile adeta sonsuzluğu işaret eden Lara Plajı yolu üzerinde, yeşillikler içindeki Düden Parkı'nın denizle buluştuğu kıyıdan akan Düden Şelalesi, yaklaşık 40 metre yüksekliktedir. Muratpaşa gezi rotası için ayrıca size tavsiye edebileceğimiz kıyı şeridinden gezinti yapan tekneler, Düden Kıyı Şelalesi'ni ziyaret ederler. Kıyıdan görüntüsü hali hazırda büyüleyici olan şelalenin denizden görüntüsü de muhteşemdir.
Muratpaşa Yöresel Renkler Festivali: Adını Antalya'nın antik dönemdeki adı "Panfilya", yani her kültürden insanın birlikte barış içinde, huzurla yaşadığı yer anlamına gelen kelimeden alan Muratpaşa'nın en renkli festivali, 2014 yılından beri geleneksel olarak düzenlenmektedir. Festival sadece Muratpaşa yöresel lezzetlerini ve kültürel öğelerini yansıtmaktan ziyade tüm renklerin, yani tüm kültürlerin buluşması için düzenlendiğinden, hem yerli ve yabancı çok sayıda turist, hem de yerli ve yabancı normalde birlikte görmenizin çok mümkün olmadığı pek çok kültürü aynı alan içinde görmenize olanak sağlar. Belediye tarafından düzenlenen bu festival herkes için ücretsizdir.
ShowMore