AŞIKLAR VE OZANLAR ŞEHRİ: KIRŞEHİR
“Denizi seyretmek gibidir, bozkırda gökyüzünü seyretmek.” demiş Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş. Anadolu’nun merkezi sayılan Kırşehir, sadece Neşet Ertaş ile değil; bağrından çıkan Ahi Evran, Hacı Bektaş Veli, Ahmed-i Gülşehri, Cacabey ve Aşıkpaşa gibi mutasavvıfları, aşıkları ve ozanlarıyla, bozkırın ortasında yeşeren tam bir aşıklar ve ozanlar şehri. Anadolu’nun sözlü tarihinin bu önemli temsilcilerinin kaynağı olan ve medreseleri, kiliseleri, tarihi camileri, höyükleri, yeraltı şehirleri ve termal sularıyla zengin bir kültürel mirasa sahip Kırşehir’e, Nevşehir ve Ankara havaalanlarından kolayca ulaşabilirsiniz. Hemen yanı başındaki Kapadokya Bölgesi’nin turizm potansiyeli ve bir kongre merkezi olması nedeniyle Kırşehir’de; 3, 4 ve 5 yıldızlı Kırşehir merkez otellerinde konaklayabileceğiniz gibi, doğal su kaynaklarının zenginliğiyle ön plana çıkan çok sayıda termal Kırşehir otelinde de kalabilirsiniz. Çoğu merkezde yer aldığı için gezilecek noktalara oldukça yakın olan Kırşehir otel fiyatları, her bütçeye uygun seçenekler sunmaktadır.
KIRŞEHİR’DE NEREYE GİDİLİR, NE YAPILIR, NE YENİR
Kırşehir, bir aşk ve ozanlar şehri demiştik. Belki de bu yüzden öncelikle, Ahilik teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran’ın türbesinin de yer aldığı, 1482’de inşa edilmiş Ahi Evran Camii ve Türbesi’ni ziyaret etmek istersiniz. Belki de gezinize, devrin önemli mutasavvıflarından Cacabey’in yaptırdığı ve adını verdiği, minaresinde uygulanan üç farklı tuğla örgü sistemiyle Anadolu’da tek örnek olan Cacabey Medresesi’nden başlarsınız. İsterseniz, Anadolu sözlü ve yazılı kültürünün en önemli isimlerinden olan; Garibname, Fakrnameve Vasf-ı Hal gibi pek çok eser yazmış Aşık Paşa’nın 1333 tarihli, tamamen mermerden yapılmış türbesini ya da abdallık geleneğinin son büyük temsilcisi sayılan Neşet Ertaş adına yapılmış, içerisinde Neşet Ertaş’ın gerçek boyutlarda realistik bir heykelinin de olduğu Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde bu turu sonlandırabilirsiniz.
Ayrıca; 3. Yy’da kurulan, zeminin 7-8 metre altında yer alan Mucur Yeraltı Şehri’ni de mutlaka görmelisiniz. İçinde 42 oda, çok sayıda dehliz, ahır, ibadet yeri, gizli yollar ve havalandırma bacaları bulunan bu gizemli şehir, zamanında bölgedeki yoğun baskılardan kurtulmak isteyenlerin ibadet ve saklanma yeri olmuş. Üst üste yığılmış katmanlarınyla, Kırşehir ve bölgesinin zengin tarihini gözler önüne seren Çağırkan Kalehöyük, MÖ 2.000’lerden kalma mühürler ve 17. Yy’a tarihlenen Çin porselenleri ve Polonya sikkeleriyle, bölgenin doğu ve batı arasındaki ticaretin her dönemde önemli bir merkezi olduğunun kanıtıdır. Öte yandan, ilk anıtsal kiliselerden olan, erken Hristiyanlık dönemine ait Üç Ayak Kilisesi; Dulkadirli Yeraltı Yerleşkesi ve Hacıfaklı Antik Kenti ile kilisesi, Kırşehir’in görmeden gidilmemesi gereken tarihi hazineleridir.
Kırşehir’in gez gez bitmeyecek tarihinden sonra, şöyle rahat bir nefes almak hakkınız. Bunun için en uygun yer de, dünyanın en büyük flamingo topluluklarından birini barındıran Seyfe Gölü olmalı. Çamurcunlardan pelikanlara, balıkçıllardan kılıç gagalara, balabanlardan sumrulara kadar, 25 binden fazla su kuşunun konaklama yeri olan Seyfe Gölü, kuş bilimcilerinin ve fotoğraf meraklılarının gözdesidir. Tabii bütün bu yorgunluğun üstüne, termal açıdan son derece zengin olan Kırşehir’in kaplıcalarını ziyaret edip güne huzur dolu bir nokta koyabilirsiniz. Karakurt, Bulamaçlı, Mahmutlu ve Terme Kaplıcaları, bu kaplıcalardan ilk akla gelenler.
Doğal olarak, Kırşehir’in ünlü Ayşran Çorbası; Madımak yemeği; Tandırda Çömlek Paça; Topalak ve Kırşehir Köftesi gibi yöresel lezzetlerini denedikten sonra; Uzun Çarşı, Gök Medrese Atlas Yeraltı Çarşısı ve Cacabey Sarraflar ve Kuyumcular Yeraltı Çarşısı’na bir uğrayıp, Kırşehir’in simgesi olan oniks taşından yapılma hediyeliklerden ve Gördes Düğümü tekniğiyle dokunmuş seccadelerinden almadan dönmeyeceğinize eminiz.
YAPMADAN GİTMEYİN
- Ahi Evran Camii ve Türbesi’ni, Cacabey Camii’ni ve Neşet Ertaş Kültür Merkezi’ni ziyaret edin. Kırşehir’in aşıklar ve ozanlar şehri unvanını almakta haksız olmadığını göreceksiniz.
- Kırşehir’in ünlü termal kaplıcalarına mutlaka uğrayın.
- Esnafların yönetimindeki tarihi Uzun Çarşı’ya gidin. Bu çarşıdaki el sanatları ürünlerinden ve Kırşehir’in simgelerinden oniks taşıyla yapılmış hediyeliklerden satın almadan dönmeyin.
- Başta Ayran Çorbası ve Madımak olmak üzere, Kırşehir’in yöresel lezzetlerini mutlaka deneyin.
ShowMore