TÜRKİYE’NİN TERMAL BAŞKENTİ: AFYONKARAHİSAR
Tarihteki adı; Karahisar-ı Sahib olan Afyonkarahisar, halk arasında, 2005’e kadar resmi olarak da kullanılan Afyon adıyla anılmakta. Afyon adı, bölgede uzun zamandan beri geniş bir alanda üretimi yapılan haşhaş bitkisinden kaynaklanıyor. Elbette ki Afyonkarahisar, termal kaynakları ve bu yüzden gelişmiş sağlık turizmiyle, Türkiye’nin termal başkenti tanımlamasını sonuna kadar hak ediyor. Aynı zamanda mermeriyle de dünya çapında ünlü olan bu şehrin bir başka önemli özelliği de, Atatürk’ün Büyük Taarruz sırasında orduyu Afyonkarahisar’dan yönetmiş olması.
Bulunduğu konum yüzünden doğal bir kavşak olan Afyonkarahisar’da, neredeyse tamamı termal otel olan ve 4 ya da 5 yıldızlı seçenekleriyle size her türlü konforu sunan Afyonkarahisar merkez otellerinde konaklayabileceğiniz gibi; Gazlıgöl mevkiinde ya da Çay, İhsaniye ve Sandıklı İlçelerindeki Afyonkarahisar otellerinde de kalabilirsiniz. Afyonkarahisar otel fiyatları; yüksek standartlara sahip lüks seçeneklerden, kalabalık ailelerin de kalabileceği apart otellere kadar her bütçeye uygun seçenekler sunmaktadır.
AFYONKARAHİSAR’DA NEREYE GİDİLİR, NE YAPILIR, NE YENİR
Afyonkarahisar’a geldiğinizde ilk gözünüze çarpan yer, 226 metrelik bir volkanik kaya kütlesinin üzerinde bulunan ve adını şehre de veren Karahisar Kalesi olacak. MÖ 1350’de Hititler tarafından yapılan kale, Bizans ve Selçuklular için de önemli bir savunma noktası olmuş. Adına yazılan türküler ve manilerle, sözlü Anadolu kültürünü de besleyen bir kaynak olan Karahisar Kalesi, dik yamaçları ve zorlu yürüme yollarıyla, şehre gelen turistler için bir çekim merkezi durumunda. Kalenin içinde, Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat tarafından yapılmış cami, saray, su sarnıçları ve mahzenler de bulunuyor.
Tarihi 3000 yıl öncesine, Friglere uzanan ve açık hava tapınakları, kaya mezarları, şapelleri ve yerleşim yerleriyle; Kibele adına yapılan kaya anıtları ve sunaklarıyla Frig Vadisi, Afyonkarahisar gezi rotasının olmazsa olmazlarından. Frig Vadisi, uzun bir yürüyüş ve bisiklet yolunu da içeren üç farklı rotadan oluşuyor.
Afyonkarahisar’ın bir diğer görülmesi gereken yeri de İscehisar Peri Bacaları. Frgi Vadisi boyunca önünüze bolca çıkacak bu peri bacalarını; İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin İlçelerinde de görebilirsiniz.
Tabii ki Büyük Taarruz’a şahitlik eden Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı’nın önemli bir bölümü de Afyonkarahisar sınırları içinde bulunuyor. Özellikle Kocatepe ve Dumlupınar Bölgelerinde, bu büyük mücadelenin izlerini görebileceğiniz çok sayıda müze, şehitlik ve anıt bulunmakta.
Bolvadin İlçesinde, Akarçay üzerinde bulunan ve 1150 yılında, Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen tarafından yaptırılan ve Mimar Sinan’ın 200 metrelik bir ekleme yaptığı Kırkgöz Köprüsü de mutlaka görmeniz gereken önemli tarihi eserlerden biri.
Bunların dışında; 8. Yy’a tarihlenen Yedikapılar Manastırı ve Selçuklu döneminin eşsiz mimari örneklerinden olan Afyon Ulu Camii’ni de görülecekler listenize eklemelisiniz. Ayrıca, Abdülkadir Geylani’nin 17. Yy başlarında Bolvadin’e gelip Kadiri Tarikatı’nı kurduğunu ve bugün Bolvadin’de, Abdülkadir Geylani’nin oğlu tarafından adına yaptırılmış bir türbe olduğunu da belirtelim.
Afyonkarahisar’da, Akdağ’ın eteklerinde yer alan ve yaklaşık 1500 metre rakımda bulunan Kocayayla, zengin bir bitki örtüsüne ve doğal su kaynaklarına sahip. Kocayayla’nın içindeki Tokatlı Kanyonu ise 20 km uzunluğu ve zorlu yürüyüş ve tırmanma parkurlarıyla, doğa sporu tutkunlarının mutlaka görmesi gereken bir yer. Kanyonu geçtikten sonra ise Akdağ Tabiat Parkı’nda, Çivril Gölü’ne dökülen Akçay’ın huzur veren sesini dinleyerek dinlenebilirsiniz.
Ve tabii ki Afyonkarahisar’ın ünlü kaplıcalarına geldi sıra. 45-68 derecelik sıcaklığıyla suyunu hem içebileceğiniz hem de banyo yapabileceğiniz Gazlıgöl Termal Kaplıcaları; 125 yıllık bir havuza da sahip olan Ömer Kaplıcası; 71 derecelik su sıcaklığıyla Gecek Kaplıcası; Roma ve Bizans dönemlerinden beri kullanılan ve bulunduğu bölge Kızıl Kilise olarak da adlandırılan Heybeli Termal Turizm Merkezi ve tarihi Friglere kadar uzanan Hüdai Termal Turizm Merkezi, termal başkentimiz Afyonkarahisar’ın pek çok kaplıca merkezinden ilk akla gelenler.
Böylesine zengin bir tarihe, muhteşem termal kaynaklara ev sahipliği yapan Afyonkarahisar’ın lezzetli yemeklerini de denememek olmaz. Çullama Köfte, İlibada Dolması, Sırt Dolması, Göce Tarhanası, Patatesli Afyon Ekmeği, Hurma Baklavası, Afyon Övmesi, meşhur Afyon kaymağıyla lezzetine lezzet katan Kaymaklı Baklava, geleneksel Afyonkarahisar mutfağında ilk akla gelenler. Ayrıca, Afyonkarahisar’ın gıda üretiminde de Türkiye’nin en önemli ithalatçılarından olduğunu; Kaymaklı Kadayıfını, Afyon Lokumunu ve Afyon Sucuğunu da unutmayalım.
Afyonkarahisar’dan ayrılmadan önce; dünyaca ünlü mermerinden yapılmış hediyelik eşyalarından; lezzetli Afyon Sucuğu’ndan; lokum, kaymak ve haşhaşından; ipek kilimlerinden ve dokumalarından alabilirsiniz.
YAPMADAN GİTMEYİN
- Afyonkarahisar’ın dünyaca ünlü kaplıcalarına mutlaka uğrayın. Gazlıgöl’de Afyonkarahisar Maden Suyu’nu yerinde için.
- Karahisar Kalesi’ne çıkın ve şehrin muhteşem manzarasına şahitlik edin.
- Frig Vadisi’nde Afyonkarahisar’ın zengin tarihinin izlerini sürün.
- Afyonkarahisar’ın, Kurtuluş Savaşı tarihinde de önemli bir yeri olduğunu, Atatürk’ün Büyük Taarruz’u buradan komuta ettiğini unutmayın. Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı’ndaki şehitlikleri, müzeleri ve anıtları ziyaret etmeyi unutmayın.
- Tokatlı Kanyonu’nda doğa yürüyüşü yapın.
- Tarihi Bedesten Çarşısı’nı gezin ve alışveriş yapın.
- Afyonkarahisar’ın mermerden yapılan hediyeliklerinden, sucuğundan, kaymağından, lokumundan ve haşhaşından almadan dönmeyin.
ShowMore