MELİKGAZİ
Kayseri ilinin 5 büyük ilçesinden biri olan Melikgazi ilçesi, Erciyes dağının eteklerinde yer almaktadır. İlçe adını Danişmendlilerin 2. Hükümdarı ve kurucusu olan Danişmend Gazi’nin oğullarından biri olan Melik Gazi’den almıştır. 1988 yılında İlçe olan Melikgazi’nin tarihi, şehir merkezinde olması sebebiyle ilin tarihiyle beraberdir. İlçedeki en önemli geçim kaynağı ticarettir
MELİKGAZİ ULAŞIM: MELİKGAZİ’YE NASIL GİDİLİR ?
Melikgazi’ye Türkiye’nin pek çok şehrinden düzenli olarak otobüs seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca şehre rahatlıkla havayolu ile de ulaşım sağlayabilir, daha sonrasında ise ilçeye şehir içi ulaşım araçlarını kullanarakta varabilirsiniz. Eğer size uygunsa da Melikgazi’ye ulaşabilmek için demiryolunu tercih edebilirsiniz. Doğu Ekspresi, Erzurum Ekspresi ve Van Gölü Ekspresleri Kayseri’den geçmektedir. Daha rahat ve konforlu bir yolculuk geçirmek isteyenler için ise karayollarını kullanarak özel araçları ile ilçeye rahatlıkla seyahat edebileceklerini söyleyebiliriz.
MELİKGAZİ HAVA DURUMU: MELİKGAZİ’YE NE ZAMAN GİDİLİR ?
Orta Anadolu iklimi hakimdir. Dolayısıyla kışları oldukça soğuk ve kar yağışlı, yazları ise sıcak kurak geçer. Melikgazi, tam olarak 4 mevsim ziyaret edilebilecek ilçelerden bir tanesidir. Erciyes dağının eteklerinde yer alması sebebiyle buraya kayak tatilinin tadını çıkarmak için gelmek isterseniz Aralık – Mart aylarını tercih edebilir, kış turizminin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Dilerseniz de bahar ve yaz aylarını tercih ederek buradaki tarihi yapıları rahatlıkla gezebilir, kültür turizminin tadını çıkarabilir ve aynı zamanda da ekstrem sporlarla ilgilenebilirsiniz.
MELİKGAZİ OTELLERİ: MELİKGAZİ’DE NEREDE KALINIR ?
Melikgazi’de konaklama açısından pekçok çeşitli otel bulunmaktadır. Spa, havuz, termal sular ve tam pansiyon otel seçenekleri olduğu gibi butik otel ve pansiyon seçenekleri de bulabilirsiniz. Eğer kış turizmi için Melikgazi’ye gelmeyi planlıyorsanız Erciyes Dağı etrafında bulunan otelleri tercih edebilirsiniz.
MELİKGAZİ OTEL FİYATLARI
Melikgazi’de hemen hemen her bütçeye uygun konaklama seçeneği bulabilirsiniz. Otel fiyatları sundukları imkanlara ve bulunduklara konumlara göre değişiklik göstermektedir. Kış tatili için gelecekseniz ve konaklama için çok harcama yapmak istemiyorsanız merkezde bulunan otellerden birini seçebilirsiniz. Ayrıca tatilinizi başlatmadan önce hotelforex.com üzerinden otel fiyatlarını inceleyebilir, erken rezervasyon fırsatlarından yararlanıp konaklama ücretinizi oldukça uyguna getirebilirsiniz.
MELİKGAZİ’DE GEZİLECEK YERLER
CAMİİ KEBİR: Sultan Camisi olarakta bilinen yapı Emir Melik Mehmet Gazi tarafından 1135 yılında yaptırılmıştır ve ilçe merkezinde yer almaktadır. Aynı zamanda Selçukluların Kayseri’de yer alan ilk eserleridir ve görülmeye değer tarihi yapılardan biridir.
GÜLLÜK CAMİİ: Güllük mahallesinde yer alan yapı Danışmendliler tarafından inşa edilmiştir. İnce mimariye sahip mihrabıyla dikkatleri üzerine çeken yapı 1210 yılından günümüze korunarak gelmiştir ve kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.
GÜPGÜOĞLU TARİHİ KONAK VE ETNOGRAFYA MÜZESİ: 1417-1419 yılında inşa edilen konak, haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. 1995 yılından beri ise müze olarak hizmet vermektedir. Bu güzel müzeyi ziyaret edip Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çinileri, cam ve ahşap eserleri, halı ve kilimleri, bakır ev eşyalarını ve diğer pekçok eşya ve eserleri görebilir, tarihe tanıklık edebilirsiniz.
AĞIRNAS YERALTI ŞEHRİ: Mimar Sinan’ın doğmuş olduğu Ağırnas Kasabasında yer almaktadır ve kasaba 3000 yıllık bir geçmiş sahip olan yerleşim yeridir. Oldukça fazla tarihi yapıya sahip olan kasabada en önemli tarihi yapı ise Ağırnas Yeraltı Şehridir.
KAPALI ÇARŞI: 1859 yılından günümüze kadar korunarak gelmiş olan çarşı büyük bir çarşıdır ve önemli tarihi yapılardandır.
KAYSERİ KALESİ: Tarihi Bizans dönemine kadar uzansa da kale, günümüzdeki şeklini Selçuklular tarafından almıştır. Bu ihtişamlı tarihi yapıyı görmeye geldiğinize hiç pişman olmayacaksınız, bizden söylemesi.
ATATÜRK EVİ: 19.yüzyılda inşa edilmiş olan yapı, dönemin sayılı mimari eserlerden biri olma özelliğine sahiptir. 19 Aralık 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün bu konakta misafir olmuştur ve aslında Reşit Ağa Konağı olan yapı Atatürk Evi ismini almıştır.
SAAT KULESİ: Sultan II. Abdülhamit tarafından 1906 yılında inşa ettirilen kule 10 metre yüksekliğe sahiptir. Kültür turizmine merakı olan bireylerin dikkatini rahatlıkla çekebilmektedir.
MELİKGAZİ MUTFAĞI: MELİKGAZİ’DE NE YENİR ?
İlçenin mutfağında tabiki de Kayseri ilinin etkileri görülmektedir. Melikgaziye geldiğinizde buranın meşhur pastıma ve sucuklarını tadabilirsiniz. Mantı denilince ilk akla gelen yerlerden olan Kayseri’den mantı yemeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca yakın çevredeki yöreye ait Develi Cıvıklısı da tatmanız gereken bir diğer lezzet. Son olarak ise enfes bir yemek olan yağlama yemenizi tavsiye ederiz.
MELİKGAZİ’DEN NE ALINIR ?
Melikgazi’den hem kendinize hem de sevdiklerinize yörenin meşhur lezzetlerinden olan pastırma, sucuk, mantı ve gilaburu meyvesi alabilirsiniz. Ayrıca ilçede dilediğiniz her şeyi bulup, alışveris yapabileceğiniz Kayseri’nin iki büyük alışveriş merkezleri olan Forum Kayseri ve Kayseri Park AVM bulunmaktadır. Daha yöresel ve el emeği hediyelikler için ise Kayseri Kapalı Çarşı’yı tercih edebilirsiniz.
Daha Fazla Göster