Malatya
Hem tarihi, hem mutfağıyla sizi kendine hayran bırakacak…
Kayısı ile ünlenmiş tarihi Hititlere dayanan bu kent, kendine has çok farklı kültür çeşitliliği ile size unutulmaz bir gezi vaat etmektedir. Tarihi kaynaklarda şehrin ilk ismi Maldiya olarak bulunmuştur. Aslantepe Höyüğü kazıları esnasında M.Ö. 8.yüzyıla ait bir Hitit Sarayı bulunmuş, merkeze 4 km uzaklıktaki bu höyük hem arkeologların hem de tarih severlerin çokça dikkatini çekmiştir. Roma imparatorluğunun sınır kentlerinden biridir ve bu anlamda büyük bir öneme sahiptir, şehirde bulunan surlar o dönemde inşa edilmiş, günümüze kadar çeşitli güçlendirme ve restorasyonlar ile varlığı sürdürmüştür. Malatya şehri aynı zamanda Fırat nehri havzasının önemli bir noktasında yer almaktadır, hem iklim koşullarının uygunluğu, tabiatının tarım ve yaşamaya elverişli olması sebebiyle insanların yaşamayı tercih ettikleri bir yer olmasının haricinde devletlerarası çatışmalar sebebiyle pek çok kez istilaya uğramış bir şehirdir. Bu durum Malatya ‘nın çok kültürlülüğünün başlıca sebeplerinden biridir. Bölgede Türk, Kürt, Avrupa, suni, alevi ve diğer farklı kültürlere ait izlere sıkça rastlanmaktadır.
Malatya Otelleri
Ailenizle ya da yalnız, iş seyahati veyahut kütür turizmi hangisi için geliyor olursanız olun, şehirdeki tüm otellere HotelForex.com ayrıcalığıyla ulaşabilir ve hatta ayrıcalığıyla Malatya otelleriyle pazarlık ayrıcalığına da sahip olabilirsiniz.
Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler
Malatya Müzesi:
Arkeolojik çalışmalara kaynak olan Arslantepe Höyüğü ve Gelinciktepe’den çıkan eserler her ne kadar önceleri Anadolu Medeniyetleri Müzesine gönderiliyor olsa da; günümüzde 15 binden fazla esere ev sahipliği yapan Malatya Müzesi hizmete açıktır ve Neolitik dönemden başlayarak her tarih katmanından rastlanan izlere buradan ulaşabilirsiniz. Tarihin hızlı bir geçişi gibi neredeyse tüm büyük medeniyetlere ait pek çok eser bulunan müzenin sizin de ilginizi çekeceğine eminiz.
Fotoğraf Makinası ve Radyo Gramafon Müzesi:
Geleneksel turizmden sonra büyük bir ivme kazanan kültür turizmi ile nihayet hak ettiği üne kavuşan bu müze sanat sokağında yer almakta. Adından da anlaşılacağı üzere tarihi gramafonlar, fotoğraf makineleri ve radyolar üzerine çok keyif verici bir koleksiyon mevcut.
Malatya Kalesi:
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bolca adı geçen surları bu kaleyi korumaktadır. Kale beşgen yapıya sahiptir, sağlam kalan kısımlarından anlaşılacağı üzere yığma taş usulü ile yapılmıştır. 2011 yılında restorasyonuna başlanmış, günümüzde hala devam etmektedir.
Turgut Özal Tabiat Parkı:
2009 yılında Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. İçerisinde mesire alanları, botanik bahçeleri, hayvanat bahçeleri, mangal alanları ve seyir terasları, ve gölet olan bu park zengin etkinlikleri seçenekleri ile herkese hitap etmektedir. Toplamda 403 dekardır. İçinde bisiklet turları düzenlenir, at arabaları ile gezintiler yapılır, çocuklar için ayrılmış özel oyun alanları vardır.
Malatya’da Ne Yenir?
Lezzetleri: Malatya’nın lezzeti ile meşhur mutfağında en vazgeçilmez olan ürün şüphesiz ki bulgurdur ve yöresel yemeklerin hemen hemen hepsi bulgur ile yapılmaktadır.
· Gırık
· Kömbe
· Sıkma Köfte
· Tarhana çorbası ( Anadolu’nun neredeyse her yöresinin kendine has bir tarhana çorbası vardır. Malatya’da ise tarhana çorbası ıspanak ile yapılır, üzerine bol tereyağı gezdirilmiş bu iç ısıtan lezzeti mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.
· üzüm pestili,
· peynir tatlısı,
· kaymaklı kayısı tatlısı,
Malatya’dan ne hediye alınır?
Malatya denildiğinde hepimizin aklına o muhteşem kayısılar geliyor pek tabi, sadece denemekle kalmayıp sevdiklerinize hediye olarak götürebileceğiniz pek çok hediyelik versiyonu da satılmakta kayısının.
El sanatları anlamında da çok gelişmiş bir bölge olan Malatya, hediyelik eşya açısından pek çok çeşit sunmaktadır. Arapgir’de yaşayan Erol Hakan Usta’yı özellikle ziyaret etmenizi temenni ederiz. Çünkü tahta çivili ayakkabı geleneğini zanaatkar olarak sürdürmeyi başaran tek kişi o Malatya’da. Böylece hem sevdiklerinize hem kendinize eşi benzeri olmayan bir hediye satın alabilir, ayrıca bu el emeği göz nuru sanatın devam etmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Daha Fazla Göster