Kütahya Merkez
Tarihin Bin Yılının Yaşayan Kanıtı…
1995’te ilgili kanunla anıt ağaç olarak tescil edilmiş bin yaşındaki bu kestane ağacı Kütahya Merkeze bağlı Kumarı Köyünde tanıklık ettiği yıllardan barındırdığı izlerle sizi Kütahya'da bir keşfe çağırıyor. Osmanlı’ya özgü mimari dokunun sıkça görüldüğü bölgede pek çok cami, han, hamam ve medrese görmeniz mümkün. Hem kültürel geziler, hem sağlık turizmi hem de doğasıyla yerli ve yabancı turistin sıkça tercih ettiği Kütahya Merkez, aynı zamanda Romalılardan, Lidyalılardan, Hititlerden, Perslerden pek çok kalıntı barındırıyor. Kütahya Merkez gezi rotanızda size rehberlik edecek planımıza geçmeden önce Kütahya Merkez otelleri ile iletişim kurabileceğiniz ve hatta dilerseniz fiyat pazarlığı yapabileceğiniz, hem beş yıldızlı otel hem apart otel, termal otel, kaplıca otel gibi seçenekler sunan HotelForex.com sitemiz üzerinden rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz. Bütçeniz sınırlı olsun ya da olmasın almak istediğiniz hizmet kalitesini sizlere garanti eden Kütahya Merkez otelleri tam pansiyon, yarım pansiyon gibi pek çok seçeneği müşterilerine sunmakta ve muhteşem bir tatil deneyimi yaşamanıza olanak sağlamaktadırlar.
Kütahya Merkez Gezilecek Yerler:
Kentlerin markalaşması bağlamında çok önemli adımlar atmış Kütahya Merkez ilçesinde gezilecek yerler o kadar çok ki, planınızı seyahate çıkmadan önce yapmanız yararınıza olacaktır.
Çinili Vazo: Kütahya’nın tarihteki ilk adı rivayetlere göre “Seramorum”dur. Seramik şehri anlamına gelir, dünyaca ünlü en iyi çini ustalarının burada yetişmiş olmasından mütevellit Kütahya Merkezde bir kültür sembolü olarak da yapılmış Çinili Vazo ile Kütahya gezi rotanıza başlayabilirsiniz.
Kütahya Çini Müzesi: Çinili vazoda da göreceğiniz renkler yani mor, firuze, siyah ve kobalt mavisi, toprağın ihtişamına ve zarafetine atfedilmiştir. Pek çok örneğini göreceğiniz bu müze son 250 yılın en muhteşem çini örneklerini sergilemektedir.
Kütahya Kalesi: Evliya Çelebi’ye göre 72 adet burca sahip olan Kütahya Kalesi altıgen planlı, moloz kesme taş karışımlı, sıralı tuğlalarla oluşturulmuş enfes bir mimari. Bölgede antik dönemlerden beri ikamet edildiği düşünülmektedir. Aşağı kale bölümünde yapılmış su tesisi bulunmaktadır.
Kütahya Çinili Cami: Kütahya denilince ilk akla gelen şey çini olduğu için, içi ve dışı çini ile kaplı bu cami de Kütahya’da görülmesi gereken yerler listesine adını ilk sıralardan yazdırıyor. Kütahya Merkez otelleri ve pansiyonlarında kalmayı tercih ederseniz kent ilindeki tarihi yapıları herhangi bir ulaşım aracı kullanmadan, yürüyerek keyifli bir yolculukla ziyaret edebilirsiniz. Tatil amaçları birbirinden farklı olsada pek çok turistin ilgisini çekmeyi başaran Kütahya Merkez, bölgede yapılan etkinliklerle, çini ve seramik atölyeleri ile, kaplıcalarıyla gezinize keyif katacak. Eğer yazımızla birlikte Kütahya Merkez gezi planınız kafanızda şekillendi ise yöresel tatları, hediyelik eşya satın alabileceğiniz alışveriş merkezlerini ve çarşıları inceleyelim.
Kütahya Macar Evi: Aynı zamanda Kossouth Evi Müzesi adıyla da bilinen 18.yy dan kalma bir Türk evi olan bu yapı Macaristan’ın bağımsızlık savaşı önderlerini bu evde ağırlamış ayrıca Macaristan Anayasası'nın ilk taslağı bu evde hazırlanmıştır. Sonrasında müzeye dönüştürülmüştür, etnografik eserler sergilenmektedir.
Kütahya’nın En Meşhur Yöresel Yemekleri:
Adına türküsüde olan Tirit, Sini mantısı, Gökçümen hamursuzu tatmanızı öneririz zira bir yeri gezmek, bir yerin kültürünü öğrenmek sadece o bölgedeki tarihi yapıları, hanları, hamamları, sokakları gezmekle bitmez, kültürü tanıyabilmek adına, gelenek görenekleri anlayabilmek adına da bir şeyler yapmayı gerektirir. Örneğin sini mantısı başka bir yörede göremeyeceğiniz bir sunumla karşımıza çıkar.
Aynı zamanda Antik Yunan hayvan masalcısı Ezop’un ve Evliya Çelebi’nin doğduğu yerdir. Belli ki bölgenin havası, suyu, insanların hayal gücünü ve yaratıcılığına büyük katkılar sağlamaktadır.
Daha Fazla Göster