Aşkale Tarih Yolculuğu
Çok fazla sayıda bayrak değiştirmiş olan ilçe, işgalcileri tarafından çokça talan edildiğinden tarihi ve turistik özellikleri ile pek öne çıkamamış olsa da yazılı kaynaklardan edindiğimiz bilgiler, Aşkale ilçesinin birçok tarihi ticaret yolunun kesiştiği noktada bulunduğunu bizlere göstermektedir.
Kars gezi planı yaptıysanız ve gidişinizde nostaljik Doğu Ekspresi'ni ulaşım aracı olarak tercih ettiyseniz küçük şirin tren istasyonu olan Aşkale ilçesinin hemen kıyısından da geçmiştiniz. Kışın beyazlar içinde bir güzellik sergileyen yörede tek yıkımı yapan insanlar değil, aynı zamanda 2004 senesinde yaşanan depremdir. Yöre halkı genel olarak gelişimini sanayiciliğe, alçı ve çimento fabrikalarına, ayrıca yörede bulunan Linyit ve Krom yataklarına borçludur. Bunun haricinde tarım ve hayvancılık yaparak da geçimini sağlayan yöre halkı, dağlık bölge şartlarına uygun bir yaşam sürmektedir.
Aşkale Otelleri
Çok sayıda konaklama seçeneği sunmuyor olsa da Aşkale otelleri hizmet anlayışı, müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmayı bir prensip haline getirmiş, işinin ehli imseler tarafından işletmelerine devam edilmektedir. Hotelforex.com sitemiz aracılığı ile tüm detaylarına, fotoğraflarına, ayrıca kafanıza takılan hususları danışmak ve hatta fiyat pazarlığı yapmak adına Aşkale otelleri ile iletişime geçebilirsiniz. Bizim öncelikli tavsiyemiz karlar erimeden Aşkale gezi planı yapmanız yönündedir. Ancak eğer tarih meraklısı ve tarihi yerleri gezmeyi sevenlerdenseniz Aşkale keşif rotası için ilkbahar aylarını tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Aşkale otelleri erken rezervasyon fırsatları yakalamak için sitemizi takip edebilir, karşılaştırmalı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Aşkale Gezilecek Yerler Listesi
Cinis Höyük: Ortabahçe beldesinde yer alan, arkeolojik çalışmaların tamamlanmamış olması sebebi ile detayları henüz açığa çıkmasa da bugüne kadar ulaşılabilen bilgiler ışığında Tunç Çağı'na tarihlenen höyükteki ilk yerleşik hayat, Uraltular döneminde popülasyon açısından zirve noktasına ulaşıp neredeyse şehir sayılabilecek seviyede insanla dolup taşarken sonrasında coğrafi nedenlerle göç verdiği düşünülen, bugün terk edilmiş bir yaşam alanı şeklinde gördüğümüz Cinis Höyük sit alanı olarak tescil edilip koruma altına alınmıştır.
Aşkale Kalesi: Bulunan toprak kap parçaları ve sikkeler Aşkale ilçesi için ilk yerleşimin bu kale civarında yapıldığını bize göstermektedir.
Evrenli Kümbeti: Kesme taşlardan yapılmış bu kümbet, Aşkale merkeze 25 kilometre yakınlıktadır. İçerisinde herhangi bir kitabe bulunamamıştır.
Ağveyiş Hanı: Osmanlı dönemine tarihlenen, Yavuz Sultan Selim yıllarında inşa ettirildiği düşünülen yapı taş, kum ve diğerlerinden farklı biçimde kısrak sütü karışımı ile inşa ediliştir. Şayet büyük bir yangın geçirmeseydi bugün hala ilk gün ki gibi duracağı düşünülen Ağveyiş Hanı son döneme kadar köylüler tarafından samanlarını koyma amaçlı kullanılmıştır.
Hacı Bekir Kervansarayı: Yine kitabesi kayıp olduğu için hakkında detaylı bilgiye ulaşılamamış ancak uzmanlar tarafından mimari yapı değerlendirilmeye alındığında Bizans İmparatorluğu dönemine yani 12. Ve 13. Yüzyıllara tarihlenen Hacı Bekir Kervansarayı'nın onarımı Selçuklular tarafından yapılmıştır.
Ziravank Harabeleri: Ravank Dağı eteklerinde antik dönemlere tarihlenen bu şehir kalıntısı, ilk yerleşimcilerinin Romalılar olduğunu bize fısıldayan bazı kalıntılar sunmaktadır. Antik şehrin içerisinde bir takım izlerle kendini gösteren Bizans ve Osmanlı Devleti izleri yani kilise, manastır, hamam gibi yapılar vardır. Bu kalıntılar arasında duvarlarda hala izi kalmış bir "N" harfi, hem bilim insanlarının hem ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir.
Kop Şehitleri Abidesi: Kop Dağı yamaçlarında Bayburt Garnizon komutanlarından Bedrettin Demirel'in talimatı ile1963 senesinde girilen çatışmada Ruslara arşı şehit düşen askerlerin anısına yapılmış olan abide, insanı gerçektende duygusallaştırıyor.
Aşkale'de Ne Yenir?
Aşkale gezi planı dâhilinde bunları yemeden dönmeyin; yöreye ait bir çeşit mantı olan Hıngel, Erzurum'un meşhur tescilli Cağ kebabı.
ShowMore